Araba İçi Aksesuarların Bakımı ve Temizliği

Araba İçi Aksesuarların Bakımı ve Temizliği

Araba içi aksesuarlar günümüz modern yolculuklarının en önemli yardımcı ürünlerindendir. Tamamen konfor ve rahatlık algısı üzerine üretilen bu ürünleri kadın erkek tüm sürücüler araçlarında kullanmaktadır.

Araba içi aksesuarlar kolayca yerinden sökülebilir, çıkartılabilir ve tekrar takılabilir. Sürekli kullanım halinde olan bu ürünler bazen bakım ve temizlik ihtiyacı da duyar. Ürünlerin üretildiği malzeme rahat şekilde temizlik yapılmasına müsait olmalıdır. Peki, araba içi aksesuarların temizlik ve bakımları nasıl yapılır?

Araç içinde konfor amacıyla tercih edilen çok sayıda aparat ve aksesuar bulunur. Dikiz aynası süsleri, direksiyon ve koltuk kılıfları, paspas takımları, kemer kılıflarına kadar birçok ürünü bu amaçla satın alıp kullanmak mümkündür

Bakım ve temizlik kolaylığı adına bu ürünleri satın alırken daha en başta temizliği kolay malzemelerden üretilmiş olanları tercih etmek gerekir. Sürekli kullanılan ve el altında olan bu parçalar zaman içerisinde bakteri üretebilir, buna engel olabilmek adına doğru ürün tercihi çok önemlidir.

Çoğu sürücü fark etmez ama araç içi aksesuarlar çok fazla kirlenir, havada yer alan toz döşemelere kadar işler. Döşemede yer alan girinti ve çıkıntılar toz ile dolar. Araba ı̇çi aksesuarların bakımı ve temizliği doğru zamanda ve yöntemle yapılmazsa, temizlik işlemi oldukça zor olur.

Araç İçi Aksesuarlar için Temizlik Püf Noktaları

Araç içi temizliğini belli aşamalar halinde sınıflandırabiliriz. En başta paspas temizliği ve zemin temizliği gelir.  Zemin, sürekli ayakkabı ile basılan bir alan olduğu için çok çabuk tozlanır, kirlenir ve hatta çamurlanır.  Bu sebeple düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir.

Bazı araç paspasları yıkanır ancak tasarım ürünleri olarak karşımıza çıkan araba paspaslarında fırça ile temizlik yapılabilir. Taşlı, pullu veya kapitone paspas takımlarının su ile temizlenmesi pek mümkün değildir ama yapıları gereği ürünler kolaylıkla fırça ile kirden arındırılabilir.

Koltuk kılıfları da en çok kirlenen ürünlerden birisidir, bu araba ı̇çi aksesuarların bakımı ve temizliği nasıl yapılır?  Ürünleri kuru temizleme yapmak mümkündür. Hassas ürünler olarak karşımıza çıkan tasarım ürünler kadife kumaşlarla üretilir. Sıradan yöntemlerle yıkanılması ve kurutulması doğru olmaz. Koltuk kılıflarını kuru temizleme ile daha sağlıklı şekilde temizleyerek ilk günkü gibi kullanabilirsiniz.

Araba içinde kullanmış olduğunuz diğer aksesuarları da sabunlu bez ile temizleyebilirsiniz. Ulaşamadığınız alanlarda özel fırçalar veya pamuklu çubuklar kullanmak da mümkündür. Ağartıcı içeren ağır kimyasallar barındıran temizlik malzemelerini hiçbir şekilde kullanmanız önerilmez. Su ve saf sabun iyi bir arındırıcıdır. Bu temizlik işlemlerini düzenli periyotlarla tekrar ederseniz araçlarınız çok yoğun bir kir oluşturmayacaktır.

Araç içi aksesuarlarda sıklıkla kullanılan Swarovski taşlar kararma yapmaz. Bu sebeple su ile temizlenmelerinde bir sakınca yoktur. Nemli bir bez tercih etmek daha mantıklı olacaktır, tozu alan ve sağda solda biriktirmeyen özel bezler kullanabilirsiniz.

Araba İçi Aksesuarların Daha Az Kirlenmesi için Neler Yapılır?

Araç içi aksesuarların daha az kirlenemesin en basit yolu sık sık temizlik yapmaktır. Ürünler maalesef ki toz tutmaya müsait olabilir, havada uçuşan toz zemine yerleşir ve düzenli olarak temizlenmediğinde kötü bir görüntü oluşturur. Belli periyotlar halinde temizlik yapmak, kullanmış olduğunuz aksesuarları daha uzun ömürlü yapar.

Kullanmış olduğunuz direksiyon, yastık, koltuk kılıfı gibi kumaş özellik gösteren ürünleri kuru temizlemeye vermeniz önerilir. Doğru temizleme yöntemleri ile bu ürünler zarar görmez hem de uzun süre temiz kalır.

Kılıfların daha az kirlenmesi için ise biraz özverili olmanız gerekebilir, kirli poşetleri, paketleri arabaya almadan önce temizlemek, kılık kıyafetinizi kontrol etmek, dışarıdan herhangi bir yabancı malzemeyi maddeyi araca kadar taşımamak önemlidir. Bunun dışında oluşan doğal toz tabakası için ise belli dönemlerde kuru temizleme yıkama işlemi yaptırabilirsiniz.

Araç içi bazı aksesuarlarda kullanılan suni kürk ve tüylü malzemeler, dikkatli şekilde temizlenmelidir. Bu ürünlerin formu çok kolay bozulur ve yanlış temizleme işlemlerinden sonra özelliklerini kaybedebilirler. Bu durumlarda yine kuru temizlemeden destek almak en mantıklısı olacaktır.

Ürünlerin tozunu ara ara da olsa temizlemek, silkelemek ve doğru hareketlerle fırçalamakta daha az kir tutmalarını sağlar, araba ı̇çi aksesuarların bakımı ve temizliği için dikkat edilmesi gerekenler önemlidir. Bu işlemler kullanmış olduğunuz aksesuarların ömrünü uzatır ve daha verimli olmalarını sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: araba ı̇çi aksesuarların bakımı ve temizliği nasıl yapılır
Nisan 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR